10 najuspešnejših slovenskih podjetij v 2019
| Članek je bil prebran 1.254 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Leto 2019 se je uspešno zaključilo za veliko slovenskih podjetij in v začetku leta je kazalo, da mu bo leto 2020 sledilo. Katerih 10 slovenskih podjetij je v preteklem letu naredilo najvišji promet?

Posel

1.    Petrol

Na prvem mestu je podjetje Petrol, ki ga vodi Nada Drobne Popović. Petrol je tudi največja slovenska energetska družba. Njihova glavna dejavnost je trgovanje z naftnimi derivati, plinom in ostalimi energenti, na svojih bencinskih servisih pa ponujajo tudi druge trgovske storitve. V letu 2019 so ustvarili več kot 3,5 milijarde prometa, od tega več kot 60 milijonov dobička.

2.    Gen-I

Gen-I pod vodstvom Roberta Goloba je še eno slovensko podjetje, ki se ukvarja s trgovanjem in prodajo električne energije in zemeljskega plina. Njihov trg sega čez meje Slovenije, saj so prisotni tudi na evropskem trgu. V letu 2019 so ustvarili dobre 2,2 milijarde prometa, od tega 15 milijonov čistega dobička. 

3.    Revoz

Renaultovo hčerinsko podjetje Revoz je edini proizvajalec avtomobilov v Sloveniji in že nekaj let zapored tudi eden izmed največjih slovenskih izvoznikov. V letu 2019 je podjetje pod vodstvom Kaana Ozkana ustvarilo za več kot 1,8 milijarde evrov prometa ter dobiček v višini 24 milijonov evrov. Revoz je med prvimi štirimi s seznama edino podjetje, ki ni v energetski panogi.

4.    HSE

Na četrtem mestu je še eno podjetje s področja elektroenergetike. Gre za Holding Slovenske elektrarne pod vodstvom Tomaža Beska, ki se ukvarja s prodajo toplotne in električne energije ter izdajo kuponov, potrdil in certifikatov električne energije iz obnovljivih virov. V 2019 so naredili več kot 1,7 milijarde prometa.

5.    Krka

Med top 10 je farmacevtsko podjetje Krka Jožeta Colariča, ki je ob slabih 1,5 milijarde prometa v letu 2019 ustvarilo najvišji dobiček, in sicer skoraj 250 milijonov evrov. Krka ima tudi najvišjo dodano vrednost med podjetji na seznamu, skoraj 650 milijonov evrov, ter najvišjo EBITDO (tj. dobiček iz poslovanja pred amortizacijo), dobrih 360 milijonov evrov.

6.    Mercator

Največji slovenski trgovec Mercator, ki ga vodi Tomislav Čizmić, je med top deset slovenskimi podjetij zapisan kot največji zaposlovalec z več kot 8.000 zaposlenimi. V letu 2019 so ustvarili več kot 1,2 milijarde prometa, kar tudi pomeni, da so se poslovni rezultat primerjavi z 2018 izboljšali, k čemur je prispevala predvsem monetizacija nepremičnin.

7.    Lek

Na 7. mestu je še en slovenski farmacevt, podjetje Lek, ki je lani ustvarilo 1,2 milijarde prometa. Lek, ki ga vodi Robert Ljoljo je po čistem dobičku in EBITDI na drugem mestu, takoj za Krko. V obeh podjetjih delajo s polno paro, da skrbijo za nemoteno oskrbo trga.

8.    Belektron

Z najmanjšim številom zaposlenih s seznama (zaposlenih je le 5 oseb) ima podjetje Belektron z direktorjem Boštjanom Bandljem na čelu najvišjo dodano vrednost na zaposlenega – skoraj 2 milijona evrov. Podjetje v v leti 2019 ustvarilo dobro milijardo prometa. Je pa to že četrto podjetje s seznama s področja energetike – ukvarjajo se s trgovanjem z emisijskimi kuponi.

9.    Gorenje

Velenjsko podjetje Gorenje pod vodstvom glavnega direktorja Chaoa Liua se ukvarja z izdelavo in prodajo malih gospodinjskih aparatov in bele tehnike, je lani ustvarilo slabih 900 milijonov prometa. V Gorenju v zadnjem času veliko zaposlujejo, saj beležijo rekordno število naročila.

10.  OMV Slovenija

Koprski OMV z generalno direktorico Vanjo Lombar je avstrijska podružnica plinsko-naftnega podjetja. Lani so v Sloveniji ustvarili dobrih 800 milijonov prometa

© 28. 04. 2024 - mzone. Oglaševanje.