Opremljanje doma v japonskem stilu
| Članek je bil prebran 2.333 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Japonski stil pri nas v preteklosti ni bil ravno pogosto prisoten. Le redko kje smo lahko opazili prostore in bivališča, ki bi bila opremljena na japonski način. Del tega stila je tudi oblikovanje vrtov v skladu s filozofijo zen, ki je značilna zlasti za japonsko mesto Kyoto.

Kakšen je japonski stil?

Ta stil je močno povezan z naravo – izraža ljubezen in spoštovanje do nje. Notranji prostori so običajno opremljeni minimalistično, posamezni pomembni elementi pa so izpostavljeni, da pridejo posebej do izraza. Uporabljajo se naravni materiali, predvsem les in kamen. Japonski stil ceni mir, spokoj in zasebnost. Mnogo domov oblikovanih v tem stilu zato obdaja visoko rastlinje ali ograja, ki nepovabljenim pogledom onemogoča videti, kaj se dogaja v notranjosti. Dom je v japonski tradiciji prostor miru, kamor se lahko umaknemo pred hitrim ritmom zunanjega sveta.

Japonski stil je izčiščen in preprost. Ogiba se vse nepotrebne navlake in kiča in v prostore vnaša samo bistvene elemente. Dom v japonskem stilu pomeni odmik od stresnega sveta in pušča vso kramo pred vrati. Japonski stil skuša v notranje prostore ponovno vnesti preprosto življenje. Vhodna vrata hiše, ki je opremljena v japonskem stilu, so ločnica med hektičnostjo in stresom zunaj ter spokojem v notranjosti doma.

zen vrtMeditativen prostor je srce japonskega doma

Meditativen prostor pomeni zatočišče, kjer se pomirimo, spočijemo in napolnimo s svežo energijo. Meditativen prostor je lahko v notranjosti ali zunanjosti hiše oziroma stanovanja. Pogosto gre za manjši ribnik na vrtu zunaj. Voda je povezana s tradicijo zena in rituali sproščanja. V zen vrtu je običajno uporabljen še pesek in tlakovani kamni. Na japonskem vrtu bomo težko našli rože ali druge rastline. Izjema so morda le lotosi na vodni površini ribnika. Vrt na Japonskem ni namenjen sprehajanju, saj bi sprehajalci na ta način uničili vzorce v pesku. Klopi v vrtu zato lahko namestimo ob strani. Hiša v japonskem stilu ima veliko zastekljenih površin, ki se odpirajo na vrt, od koder notranjost hiše črpa svojo umirjeno energijo.

© 30. 04. 2024 - mzone. Oglaševanje.