Varnost doma naj bo vaša prva skrb
| Članek je bil prebran 832 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Varen dom je verjetno za večino izmed nas ena najpomembnejših vrednot. Nihče si najbrž ne želi, da bi po njegovem domu, v času odsotnosti družinskih članov, hodila tretja oseba, premetavala osebne zadeve in se dotikala intimnih stvari. Mnogi, ki so bili žrtve vlomov, tako vedo povedati, da najhujša posledica vloma ni odtujena lastnina, ampak občutek strahu, negotovosti in nezaupanja, ki jih občutijo v svojem lastnem domu. Za varnost svojega doma lahko veliko storimo lastniki sami. Presenečeni bi bili, koliko krat so vlomi posledica nedoslednosti pri zaklepanju ali nepazljivosti lastnikov samih. To je toliko večji problem pri stanovanjskih hišah, ki se nahajajo bolj na samem, čeprav tudi stanovanja v blokih niso pri vlomilcih nikakršna izjema. Za vas smo zbrali nekaj napotkov, kako čim bolje poskrbeti za vašo varnosti in varnost vašega doma!

vrata AjmZaklepajte vhodna in stranska vrata

Verjetno se vam zdi to nekaj samoumevnega, a presenečeni boste, ko boste izvedeli, da se kar 40 % vlomov zgodi tako, da vlomilci v hišo vstopijo skozi odklenjena vhodna ali stranska vrata. Dosledno zaklepanje, pa tudi, če iz stanovanja ali hiše odidete samo za krajši čas, je tako osnova, s katero se zavarujete pred vlomilci v vašem domu. Nikoli na vhodnih vratih tudi ne puščajte sporočila, na katerem piše, da boste v kratkem nazaj doma.

Poskrbite za varna vrata

Varnost je v veliki meri odvisna tudi od varnosti vrat. Niso vsaka vhodna vrata že tudi protivlomna in varna. Varna vrata, ki vaš dom dobro zaščitijo, so trdna, stabilna, po možnosti ojačana z jekleno konstrukcijo, ki se skriva v krilu in podboju vrat. Prav tako imajo taka vrata večtočkovno zaklepanje in dobro kljuko. Vrata morajo biti stabilna in kompaktna. Če želite prava protivlomna vrata, potem se dobro pozanimajte o dokazilih oz. certifikatih zanje, saj danes mnogi proizvajalci vrat svoja vrata nazivajo kot protivlomna, pa za to nimajo pridobljenih ustreznih potrdil. Da so neka vhodna vrata protivlomna, morajo namreč zadostiti veliko strogim kriterijem glede varnosti.

Ključa ne puščajte v bližini vrat

Znano je, da ima mnogo ljudi navado ključe puščati kje v bližini vrat – pod predpražnikom, loncem od rože, pod kakšnim okrasnim predmetom na pragu vrat, itd. To veste vi, verjetno tudi vaši sosedje, prijatelji in družina, pa tudi – vlomilci. Večina vlomilcev se tako pri vlomu sploh ne potrebuje mučiti z zapletenimi ključavnicami in večtočkovnim zaklepanjem, ampak samo poiščejo ključ pod predpražnikom in so en, dva, tri v notranjosti vašega doma.

Premislite, komu date ključ od svojega doma

Ko se odpravljamo na počitnice ali v času odsotnosti, običajno ključ damo družinskim članom, prijateljem ali pa sosedom, da lahko vmes v hiši zalijejo rože, nahranijo hišnega ljubljenčka, preverijo, če je vse ok, itd. Pri izbiri ljudi, ki imajo dostop do vašega doma, bodite previdni in premišljeni, saj lahko ključ hitro zaide v napačne roke. Prav tako takoj zamenjajte vse ključavnice na vratih, če ključ slučajno izgubite ali pa sumite, da vam ga je nekdo ukradel. Če se odločite za kopije ključa vhodnih vrat vam priporočamo, da ste pri izdelavi kopij zraven, sicer se lahko pojavi več kopij, kot ste jih želeli vi.

Preverite tudi nekaj koristnih in uporabnik nasvetov ali trikov, kako poskrbeti za varnost vašega doma!

Morda vas zanima tudi prispevek o tem, kako opremiti svoj dom v japonskem stilu? Vabljeni k branju!

© 16. 07. 2018 - mzone. Oglaševanje.