Bolečine v trebuhu med nosečnostjo so lahko znak zdravstvenega zapleta
| Članek je bil prebran 947 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Nobena bolečina v nosečnosti za nosečnico ni prijetna. Kljub temu pa je nekaj bolečin takih, katerim se nosečnice ne morejo povsem izogniti in s katerimi se soočajo skoraj vse. Primer takšnih bolečin v predelu trebuha so krči, povezani s krčenjem maternice, ki so za nosečnico lahko zelo neprijetni, ne predstavljajo pa nikakršne nevarnosti zanjo ali za plod oziroma otroka. To so bolečine, ki ob počitku običajno prenehajo, niso močne oziroma intenzivne, pojavljajo se večkrat ali skozi celo nosečnost in veliko nosečnic se nanje navadi, tako da jih sploh več ne občutijo kot posebno bolečino. Takšne bolečine v trebuhu je potrebno razlikovati od nevarnih bolečin, ki so pri nosečnici znak resnega zdravstvenega zapleta.

bolečine v trebuhuNosečnost in bolečine v trebuhu

Nekatere bolečine v predelu trebuha med nosečnostjo so torej nevarne, zato je pomembno, da nosečnice v takih primerih primerno ukrepajo. Take nevarne bolečine se od običajnih bolečin (napihnjenosti, otrdelega trebuha, krčenja maternice, zaprtja, itd.), ločijo po tem, da so intenzivne, močno bolijo, pojavijo se nenadno, tudi ob počitku ne pojenjajo, itd. Skratka, najlažje je te bolečine prepoznati po tem, da jih dotlej nosečnica še ni občutila, zato mora biti nanje pozorna. Najprej se je najbolje uleči, sprostiti in počakati, ali se bolečine umirijo oziroma prenehajo. V kolikor se stopnjujejo ali nadaljujejo, je potreben obisk zdravnika, ki lahko ugotovi, kaj točno jih povzroča.

Kaj pomenijo bolečine v trebuhu v nosečnosti?

Bolečine v nosečnosti lahko pomenijo več zdravstvenih zapletov.

Vsakršne bolečine v predelu trebuha je torej potrebno jemati resno, toda pri tem znati razločiti nevarne od povsem običajnih. Nosečnicam se priporoča počitek, v kolikor pa niso gotove, da je z njimi ali otrokom vse v redu, je najbolje obiskati ginekologa, ki lahko takšen dvom ovrže ali potrdi. V vsakem primeru je zgodnja diagnostika morebitnega zdravstvenega zapleta zelo pomembna za pravočasno ukrepanje in ugoden razplet.

Preberite si tudi, kateri so prvi znaki viroze in kako jo premagamo! Več!

© 22. 05. 2018 - mzone. Oglaševanje.