Kako privarčevati za nakup avtomobila?
| Članek je bil prebran 683 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Slovenci imamo radi svoje avtomobile. To je mogoče opaziti že ob samo bežnem pogledu pločevine, ki se vozi po naših cestah. Slovenski vozni park je namreč med boljšimi v Evropi, pri čemer povprečnemu Slovencu ni težko odšteti tretjine ali celo več od svoje plače za to, da odplačuje svoj novi avtomobil. Zadnje raziskave so pokazale, da se večina Slovencev nakupa avtomobila loti tako, da se odločijo bodisi za kredit bodisi za leasing, pri čemer se v zadnjem času vse več ljudi bolj pogumno odloča za leasing, ki so se ga starejše generacije kupcev pred leti še otepale. Razlog za to je ta, da avto na leasing pravno postane last lastnika šele, ko ta odplača zadnji obrok za kupljeni avto, pri kreditu pa lastništvo preide na lastnika neposredno ob nakupu. Mlajše generacije način financiranja in pogoji leasinga ne motijo, zato se bolj številčno odločajo zanj. Še vedno pa finančni strokovnjaki svarijo, da se večina Slovencev nakupa avtomobila loti na napačnem koncu. Namesto, da bi premislili, koliko lahko privarčujejo na mesec za nakup avtomobila čez določen čas, se večina najprej zagreje za avtomobile (novi, za katere se zanima povprečen Slovenec, stanejo tudi okoli 20.000 evrov), šele potem pa začne razmišljati o finančnem planu, da bi svoje želje tudi uresničil.

nakup avtomobilaPremalo namenskega varčevanja, premalo potrpežljivi kupci

Iz finančnega vidika to pomeni, da je nato večina postavljena pred dilemo kredit ali lizing, saj privarčevanega denarja, s katerim bi vsaj delno lahko financirali svoj novi avto, nima. Namesto tega finančni strokovnjaki svetujejo, da že precej preden se odločimo za nakup novega ali rabljenega avtomobila, pričnemo z namenskim varčevanjem. Vsota, ki smo jo mesečno pripravljeni nameniti temu, je seveda odvisna od naših želja in zmožnosti, toda tudi 30 ali 50 eur mesečno za nakup avtomobila je bolje, kakor nič evrov. Idealno je, če bi na mesec lahko namensko varčevali med 100 in 200 evri, saj bi na ta način v nekaj letih privarčevali za nov manjši avtomobil ali vsaj za konkreten polog za dražjega. Kupci v Sloveniji tudi niso pretirano potrpežljivi, kar pomeni, da se hitro ogrejejo za kak nov model avtomobila, ki si ga precej v kratkem času tudi želijo imeti. Varčevanje za avto gre seveda z roko v roki s potrpežljivostjo, komur pa slednje primanjkuje najverjetneje ne bo mogle nekaj let namensko varčevati za nakup svojega novega avtomobila.

Vas zanima nakup Citroen C4 Aircross? Več tu!

Kako hitro in učinkovito privarčevati za nov avto?

Ker je varčevanje pred nakupom avtomobila lahko v veliko pomoč pri samem nakupu in tudi kasneje odplačevanju (nižji mesečni obroki, manj mesecev odplačevanja, itd.), smo za vas zbrali nekaj enostavnih nasvetov za varčevanje za nakup avtomobila, s katerim bo jekleni konjiček vaših sanj postal lažje dosegljiv.

Preberite si tudi prispevek o Citroen Jumpy!

© 21. 06. 2018 - mzone. Oglaševanje.