Reden pregled pnevmatik za varno vožnjo
| Članek je bil prebran 297 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Dejavnikov, ki vplivajo na varno vožnjo je lahko veliko: slabe vremenske razmere, gneča na cesti itd. Na nekatere dejavnike težko vplivate sami. Zato poskrbite za dejavnike na katere lahko vplivate in tako poskrbite za svojo varnost. Pri zagotavljanju varnosti v prometu je zelo pomembna tudi ustreznost pnevmatik na vozilu. Neustrezna pnevmatika lahko povzroči različne nevšečnosti kot so zdrsi, ki seveda zmanjšajo varnost voznika in tudi vseh ostalih udeleženih v prometu.

Obrabljenost pnevmatike

Spremljajte obrabljenost pnevmatik na vozilu in jih v primeru neustreznosti zamenjajte. Zakonsko določen ustrezen profil na pnevmatiki ne sme biti manjši od 1,6 mm, pri letnih pnevmatikah, in 3 mm pri zimskih pnevmatikah. Pri tem je pomembno upoštevati tudi starost pnevmatike. Stara pnevmatika se na razmere na cestišču lahko ne odziva ustrezno tudi če ima zadosten profil. V kolikor ste v dilemi glede ustreznosti pnevmatik o tem povprašajte usposobljeno osebo, ki vam bo znala ustrezno svetovati.

Tlak v pnevmatiki

V pnevmatikah naj bo vedno zadosti tlaka saj tudi to vpliva na obrabo pnevmatik. Ustreznost tlaka v pnevmatiki se med različnimi modeli pnevmatik razlikuje. Zato za ustrezen tlak upoštevajte priporočila proizvajalca pnevmatik, ki jih uporabljate. Tlak lahko preverite sami na bencinski črpalki, kjer so na voljo merilniki tlaka. Koristen dodatek vozila pa so tehnologije, ki omogočajo preverjanje tlaka v pnevmatikah. Vozila, ki imajo na voljo tehnologije za zaznavanje neustreznega tlaka v pnevmatiki vam ob nepravilnosti tlaka javi opozorilo.

Tehnologije za zaščito

Za varnost med vožnjo lahko veliko naredite sami. Ustrezna pnevmatika zagotovo sodi med zelo pomembne dejavnike zagotavljanja varne vožnje. Poskrbite za vašo varnost tudi na vaših službenih poteh in preverite ali ima vaša pnevmatika dovolj profila in ali je v pnevmatikah dovolj tlaka. Na voljo je tudi vedno več tehnologij v samem vozilu, ki vozniku pomagajo pri zagotavljanju večje varnosti med vožnjo. Tovrstna tehnologija je na voljo pri različnih tipih in znamkah vozil. Preverite katere tehnologije za pomoč pri zagotavljanju večje varnosti vsebuje novi Citroën Jumper.

© 21. 06. 2018 - mzone. Oglaševanje.