Se peč na pelete izplača?
| Članek je bil prebran 872 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Ogrevanje stanovanj in hiš je nekaj, čemur se v našem podnebju ne more izogniti nobeno gospodinjstvo. Stroški za ogrevanje so običajno hkrati tudi največji izmed preostalih stroškov, zato ne preseneča, da ljudje iščejo čim ugodnejše načine za ogrevanje svojega doma. Za ogrevanje je tako mogoče izbrati različne načine. V zadnjih letih se vse bolj uporabljajo tudi različne vrste biomase, npr. lesna biomasa, biološki odpadki, energetske rastline, itd. Pri nas se največ uporablja lesna biomasa, ki pri izgorevanju sprošča energijo, ki so jo drevesa prejela od sonca. Lesno biomaso je mogoče uporabljati v pečeh na polena ali na sekance, čeprav pri nas prevladuje peč na pelete. Peč na pelete deluje na lesne pelete, ki so pravzaprav lesni ostanki, katere najprej zmeljejo v žagovino, nato pa stisnejo. Prednost lesnih peletov je v tem, da imajo večjo energijsko gostoto v primerjavi s sekanci ali poleni. Peleti so precej pogosta in priljubljena alternativa fosilnim gorivom, ki imajo velik negativen vpliv na okolje.

peč na peleteKako izgleda peč na pelete?

Peči, katere lahko kurimo na pelete, je več vrst. Tako lahko pelete kurimo v centralnih pečeh na pelete ali v kaminskih pečeh (na pelete). Če želimo ogrevati celoten objekt, potem pride v poštev centralna peč na pelete, v kolikor želimo ogrevati etažo kaminska peč na pelete, za ogrevanje posameznega prostora pa prav tako lahko uporabimo kaminsko peč na pelete. Pelete je mogoče uporabljati v pečeh, ki imajo moč vsaj 5 kW. Večja peč zadostuje za centralno ogrevanje, z manjšo pa je mogoče ogrevati posamezne prostore. Peč na pelete vsebuje zalogovnik za pelete. Vanj je mogoče shraniti med 15 pa do 65 kg lesnih pelet. Zalogovnik se nahaja v kotlu, ki vsebuje tudi kurišče. Tu peleti izgorevajo, do kurišča pa pridejo skozi povezovalni del. Nalaganje pelet na kurišče poteka samodejno, tako da peč deluje avtomatsko, brez poseganja človeka. To pomeni, da peč lahko prostore ogreva tudi, ko nas ni doma, kar je velika prednost peči na pelete v primerjavi s pečmi na drva. Na količino gorenja in dovedenega zraka v kurišču vpliva ventilator, prav tako pa peč na pelete vsebuje tudi senzorje ter merilce, na podlagi katerih je omogočeno avtomatsko ogrevanje s pečjo na pelete. Prednost peči na pelete je tudi ta, da zavzame zelo malo prostora za skladišče – v primerjavi s pečjo na sekance tako potrebujemo kar 4-krat manj prostora.

Kolikšna pa je cena peči na pelete?

Cena za peč na pelete močno variira in je odvisna od več dejavnikov (npr. od moči kurjenja, od vrste peči na pelete, itd.). Običajno pa kotel na pelete stane nekje med 2 in 5 tisočaki evrov. Pri tem je seveda bistvena razlika med kotlom z močjo 5 kW (za ogrevanje posameznih prostorov) in kotlom za centralno ogrevanje, ki ima običajno moč nekje do 50 kW. Kot se zdi, je peč na pelete cenovno in tudi iz energetskega vidika zelo zanimiva oblika ogrevanja, za katero se pri nas odloča kar precej ljudi. Pri tem strokovnjaki opozarjajo tudi na to, da morajo biti kupci pozorni na kvaliteto lesnih pelet, katere kupujejo, saj se na tržišču pogosto pojavljajo tudi peleti slabše kvalitete, kar pomeni slabše izgorevanje, več onesnaženja in manjša energijska učinkovitost.

Morda pa bi se želeli namesto s pečjo na pelete raje ogrevati s toplotno črpalko? Še ne veste, kako deluje in koliko vas bi to stalo? Potem vabljeni, da preverite!

Vas zanima, kako prepoloviti stroške ogrevanja? Potem si nujno preberite tale članek!

© 16. 07. 2018 - mzone. Oglaševanje.